1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спорният проектозакон за управление на отпадъците ще бъде преработен

Спорният проектозакон за управление на отпадъците ще бъде преработен

Служители на фирмите за скрап излизат на протест днес от 10.00 ч.

Спорният проектозакон за управление на отпадъците ще бъде преработен. Проектът трябваше да бъде обсъден от парламентарната комисия по околна среда в четвъртък, но по предложение на депутатите от ГЕРБ разглеждането му бе отложено. Работна група с участието на представители на общините и бизнеса ще премахне противоречивите текстове и ще потърси компромисни решения, където е възможно.

„Причината за отлагането е, че през последните месеци постъпиха много критични становища, най-вече от страна на заинтересованите лица”, обясни зам.-председателят на комисията по екология Иван Алексиев.

До отлагането се стигна след силен натиск от страна на бизнеса с черни и цветни метали. Миналата седмица пет браншови организации се споразумяха за общи действия срещу законопроекта и поискаха на негово място да бъде изготвен нов с тяхно участие.

Представителите на рециклиращия бизнес не са съгласни с изискването площадки да има само в общини с приет Общ устройствен план (ОУП). По данни на регионалното министерство едва 30% от населените места в България имат ОУП, което означава, че от 2400 площадки ще останат само 400. Според бизнеса това ще доведе до монополизиране на сектора, от което ще спечелят няколко големи фирми, приближени на властта. Търговците на метали се обявиха и против идеята отпадъците да се предават безплатно от гражданите.

От националното сдружение на общините също разкритикуваха проекта. Причината е, че той вменява нови задължения във връзка с разделното събиране на боклука, а това ще доведе до повишаване на такса смет за гражданите.

Въпреки че приеха идеята за поправки в сегашния вид на закона, от екоминистерството настояват основните принципи да останат. „Преобладаващата част от текстовете и философията на закона са правилни”, заяви министърът на околната среда Нона Караджова.

Служители на фирмите за скрап излизат на протест днес от 10.00 ч. Над 200 тежкотоварни камиони ще преминат по булевардите "Данаил Николаев" и "Сливница" до околовръстното шосе.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.