1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спряха добива на шистов газ в Охайо

Спряха добива на шистов газ в Охайо

Серия от малки земетресения принуди местните власти да спрат работата на едно от най-големите находища в щата

Серия от малки земетресения в американския щат Охайо принуди местните власти да спрат работата на едно от най-големите находища на шистов газ в щата, предаде AFP.

Последното земетресение, което явно е накарало щатските власти да действат, е било с магнитуд 4 по скалата на Рихтер, точно до кладенеца в Йънгстоун. Още едно земетресение, този път от 2,7 по скалата на Рихтер, беше отчетено пак в същия регион на Бъдни вечер.

"Мисля, че връзката между хидравличния удар (fracking), отвеждането на тежката вода от кладенеца и земетресенията е очевидна. В три случая епицентърът на съответния трус е само на километър от дъното на кладенеца", коментира Джон Армбъстър, сеизмолог от Колумбийския университет.

Охайо е един от щатите в САЩ с най-големи находища на шистов газ и петролен пясък. Счита се, че резервите на Охайо възлизат на около 5,5 млрд. барела петрол и 15 трилиона кубични метра шистов газ.

В САЩ официална забрана на използването на технологията "хидравличен удар" за добив на шистов газ има в Пенсилвания и Ню Йорк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.