1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Срещата в Канкун ще завърши с компромисен документ

Срещата в Канкун ще завърши с компромисен документ

Страните са решени да запазят глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий

На международната конференция за климатичните промени в Канкун, която трябва да приключи в края на седмицата, изглежда е постигнат компромис и след двуседмични извънредно трудни преговори е изработен проект на заключителен документ, съобщиха осведомителните агенции. В проекта, предложен от домакина Мексико, се казва, че страните са решени да запазят глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий и призовават световните лидери да увеличат усилията си за ограничаване на вредните емисии в името на тази цел.
 
Външният министър на Мексико Патрисия Еспиноса потвръди, че почти е постигната компромисна сделка, но добави, че преговорите продължават. Проектът би трябвало да бъде одобрен от представителите на 192 страни, събрали се в мексиканския курорт.
 
Ако това стане, с документа ще бъде създаден т.нар. Зелен фонд за климата, чрез който пари от богатите държави ще отиват при бедните, за да им се помогне да се справят с последиците от климатичните промени. Като важна отстъпка пред Съединените щати в проекта се предлага международната общност да следи по-внимателно как се изпълняват обещанията, направени от развиващите се страни, предаде ДПА.
 
Компромисът по документа явно е постигнат частично и чрез отлагане на по-сериозните решения за по-късно, отбелязва ДПА. В проекта се казва, че страните ще продължат да обсъждат идната година въпроса за това каква да бъде юридическата форма на бъдещия договор за климатичните промени.
 
Очаква се да има отделен документ, с който да се намери решение на безизходицата, до която се стигна с продължаване на Протокола от Киото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.