1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Срещу изсичането на гора протестират хората в Златица

Срещу изсичането на гора протестират хората в Златица

Теренът е държавен, всичко е законосъобразно, заяви Христина Стойкова, директор на Дирекция „Земеделие”, област София

Когато медодобивният комбинат в Златица е построен, хората решават да залесят пространството между него и къщите им заради замърсяванията. Днес, въпреки високите технологични изисквания, които заводът изпълнява, замърсяване все още има. Отскоро обаче частна фирма е стъпила там и изсича дърветата. Оказва се, че това е напълно законно, защото районът не се води гора.

"Теренът е държавен, всичко е законосъобразно, проведен е конкурс, фирмата, която сече, го е спечелила", заяви Христина Стойкова, директор на Дирекция „Земеделие”, област София. По думите й дърветата в района не предпазват от вредните емисии. Тя препоръча на хората да поискат от държавата терена за „защитена зона”.

Според Стойкова обаче местните хора използват тази дърва за бракониерство, като самите те сечали през зимата, когато им е необходимо. "Проблемът е само, че ще се махне преградата като визия", заяви Христина Стойкова, цитирана от bTV.

Кметът на Златица Магдалена Иванова не знае защо години наред общината не е направила постъпката да поиска земята от държавния фонд. "Поемам ангажимента, ще се опитам да стане един хубав парк тук", заяви Магдалена Иванова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.