1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стара Загора с модерно тържище за плодове и зеленчуци

Стара Загора с модерно тържище за плодове и зеленчуци

Снимка:

Днес разпределиха с жребий масите между търговците

Централният пазар на Стара Загора, разположен „на пъпа” на града, вече е с напълно европейски вид, след като до броени дни ще приключи реконструирането му по инициатива „JESSICA”. Модерното съоръжение ще бъде открито в края на месеца, стойността на проекта е 2.7 млн. лева.

Проектът, който е първият одобрен по инициативата „JESSICA”, е приоритетен за градоначалника Живко Тодоров и екипа му. Още преди година кметът заяви пред медиите, че по време на предизборната си кампания добил негативни впечатления от неприветливия вид на тържището, лошите условия на работа и ниското качество на обслужване на купувачите. Затова проектът станал императивен за него и администрацията.

На пазара вече има метална конструкция с ново покритие, стъпала между двете нива, нова настилка и схема за разполагане на масите. Ще бъдат въведени часове за почистване и зареждане на пазара - от 6 до 8 часа сутринта, от 13 до 14 часа на обед и от 19 до 20 часа вечер през зимата (21-22 ч. през лятото). Работното време за клиентите ще стане от 8 до 19 часа през зимата и от 8 до 21 часа през лятото.

Днес по обяд жребий определи кой търговец на коя маса ще предлага продукцията си. Днес се направи и проба на газовото отопление. Масите на обновения пазар са 133, напълно ще бъдат удовлетворени всички търговци и земеделски производители, които подадоха документи за участие.

45 са двойните маси, които са разположени в северната страна на пазара, за които месечно търговците ще плащат около 70 лева. За цяла маса таксата е 139.78 лева. Срокът на договора за наем е фиксиран на 1 година, а разходите за комунални услуги (ток, вода и газ) се заплащат от наемателите, разпределени между тях.

В четвъртък тази седмица на редовното 26-то заседание на Общинския съвет на Стара Загора ще бъде гласувана принципно нова Наредба за пазарите на територията на общината. Текстовете й ще регламентират равноправни условия за всички наематели, лоялна конкуренция между тях, оптимална организация на търговската дейност, както и защита правата на потребителите.

автор: Нина ЙОВКОВА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.