1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Старозагорски ученици ще участват в Европейски младежки воден парламент в Холандия

Старозагорски ученици ще участват в Европейски младежки воден парламент в Холандия

Темата на тазгодишното издание е "Климатичните промени и водата"

В град Арнем на провинция Гелдерланд, Холандия, от 13 до 20 март 2011 г. ще се проведе Х Европейски младежки воден парламент. Събитието ще има официален характер и ще бъде представено пред местни и европейски политически лидери и медии. Инициатор отново е международната екологична организация "Европейска водна солидарност", а тема на тазгодишното издание е "Климатичните промени и водата". За пореден път представители на България в тази международна среща ще бъдат учениците от Екоклуб "Приятели на Водата" от ГПЧЕ "Ромен Ролан", гр. Стара Загора. Тази година клубът ще бъде представен от Антоний Вълчев от 12 клас, Владимир Георгиев от 11 клас, Катерина Петкова и Станимира Велева от 10 клас на гимназията.

В подготовката за участието си, Екоклубът анкетира (по въпроси, изпратени от организаторите на срещата) съученици, приятели, учители и родители за тяхната информираност и отношение към климатичните промени и ефекта от тях. В хода на работата си по време на Х Европейски младежки воден парламент, младежките работни групи ще сравнят резултатите от анкетите, проведени в различните европейски държави; ще сравняват и обсъждат многообразните последици на климатичните промени и идеите за противодействие.

„Младежка солидарност в действие!” - младите участници в Парламента ще се солидаризират още в началото на срещата, с полагането на клетва. Всички делегации ще повторят клетвата: да съдействат и помагат, да търсят начини да се намали влиянието на човека върху климата и водата, да споделят своя опит и идеи.

Успоредно с участието си в работни срещи и дейности, младежите ще се забавляват и сприятеляват. Традиционно е провеждането на интернационална вечер, на която всяка една от делегациите ще представи своите бит, култура, традиционни напитки, храна, музика и танци. Домакините от Холандия ще посрещнат и приемат младежките делегации на красивия круизен кораб "Серенити" - с него участниците ще говорят за водата - "на вода" и успоредно с това ще пътешестват през страната, за да я опознаят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.