1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира фотоконкурс за вятърната енергия

Стартира фотоконкурс за вятърната енергия

Фотографите са приканени да дадат пълна свобода на въображението си

Стартира фотоконкурс за вятърната енергия, който е отворен за участие за всеки. До настъпването на Световния ден на вятъра на 15 юни – денят от годината за популяризиране на вятърната енергия в цял свят – фотографите са приканени да дадат пълна свобода на въображението си и да покажат ветроенергийната технология по нов начин, ръководейки се от темата на конкурса – "С мисъл за вятъра“.

Шестимата победители, които ще получат ваучер за Amazon за 1000 евро или един от петте ваучера на стойност 250 евро, ще бъдат избрани от експертно жури и оповестени скоро след Световния ден на вятъра. Всички снимки победители ще бъдат изложени на обществено място в частта от Брюксел с институции на ЕС.

Снимката победител на първо място ще бъде включена в онлайн колекция за професионална фотография hardrainproject.com, и ще бъде публикувана във вестника за възобновяема енергия "Recharge“ и списанието за европейската ветроенергийна индустрия Wind Directions.

"Не бих могъл да си представя по-добра тема на конкурс за съвременна фотография от вятърната енергия,“ каза Джулиан Скола, директор комуникации в Европейската ветроенергийна асоциация (EWEA), организатори на Световния ден на вятъра заедно със Световния ветроенергиен съвет (GWEC).

"Вятърните турбини са икона – символ на борбата срещу климатичните промени, на устойчивото развитие, на модерната ни епоха. Докато някои шумно се противопоставят на вятърните турбини, има много други, които ги обичат и ги намират за изящно допълнение към нашия пейзаж“.

Лауха Фрийд, директор комуникации в GWEC, подчерта глобалния характер на конкурса: "Вятърната енергия е важен източник на чиста енергия в над 80 държави днес – бихме искали да видим снимки, направени в цял свят и да насърчим всеки да вземе участие като ни изпрати най-добрата си снимка. Новост в тазгодишното издание е континенталната подкатегория, в която ще бъде определен победител за всеки континент“.

Конкурсът е отворен за участие до 6 май. За повече информация за конкурса, за Световния ден на вятъра и за изпращане на снимки, посетете globalwindday.org.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.