1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира кампанията за събиране и рециклиране на e-отпадъци

Стартира кампанията за събиране и рециклиране на e-отпадъци

Целта е да се покаже, че е важно да се събира и оползотворява излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване

„Това е преди всичко образователна кампания, която трябва да ни направи по-отговорни”. Това заяви министърът за развитие на електронно правителство Роман Василев след като официално откри кампанията за събиране и рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (e-отпадъци). „Аз и моят екип имаме амбиция да я превърнем в традиция. Ще работим в посока разкриване на мобилни пунктове на национално ниво, които всеки месец да приемат ненужните е-отпадъци”, допълни още той.

Целта на кампанията е да покаже, че е важно да се събира и оползотворява излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване. Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки. Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират. Така ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните уреди, в голямата си част остават неоползотворени.

На площад „Св. Александър Невски” на мобилен пункт от 9:00 до 16:30 часа граждани и организации предадоха за рециклиране е-отпадъци. Всеки, дарил техника, получи електронен протокол и сертификат, които удостоверяват, че е предоставена съответната техника. Средствата, събрани от кампанията за рециклиране на електрически и електронни отпадъци, ще бъдат дарени на сайта http://ucha.se/, в който децата могат да придобият по електронен, иновативен и забавен начин нови знания. Сайтът е базиран на изцяло нов метод на обучение, а именно чрез интерактивни уроци.

Допълнителна информация, както и количеството събрани е-отпадъци, ще бъде оповестена на фейсбук страницата на кампанията: https://www.facebook.com/ereciklirai, както и на уеб сайта на рециклиращата компания: http://orders.ecologica.bg/.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.