1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира общественото обсъждане за гаранциите за произход на енергията от ВЕИ

Стартира общественото обсъждане за гаранциите за произход на енергията от ВЕИ

Дейностите по издаване, прехвърляне и отмяна на гаранциите за произход се извършват от Агенцията за устойчиво енергийно развитие

Започва общественото обсъждане на проекта на МИЕТ за Наредба за условията и реда за издаване, прехвърляне, отмяна и признаване на гаранциите за произход на енергията от възобновяеми източници.

В съответствие с Директива 2009/28/ЕО е предвидено издаване на гаранции за произход на енергията от ВЕИ. Те се използват от доставчика на електрическа енергия за доказване пред крайния потребител на дела енергия от такива източници в общия енергиен състав на услугата. Дейностите по издаване, прехвърляне и отмяна на гаранциите за произход се извършват от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, а контролът върху тях – от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Проектът установява правила за условията и реда за създаване на гаранции за произход на енергията от ВЕИ и урежда други разпоредителни действия с тях. Визират се и гаранциите за произход, издадени от компетентните органи в другите членки на ЕС.

Проектът установява начина за използване на система за издаване на тези гаранции, както и за поддържането й.  Посочват се също  условията и редът за водене на публичен регистър, включително подлежащите на вписване и заличаване обстоятелства, както и начинът за получаване на информация от него.

Текстът и мотивите към него са изложени на интернет страницата на министерството в рубриката Актуални теми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.