1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира онлайн петцията ДА ПОСВЕТИМ СПЕЦИАЛЕН ДЕН НА ОРЕЛА

Стартира онлайн петцията ДА ПОСВЕТИМ СПЕЦИАЛЕН ДЕН НА ОРЕЛА

Снимка:

Въпреки законодателството, забраняващо и криминализиращо посегателството над грабливи птици, много от тях продължават да бъдат обект на бракониерство

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) инициира петиция за обявяването на Национален ден на орела. Избраната дата е 27 юни и целта е в този ден да се напомня за незаменимата роля на тези птици в природата посредством информационни кампании и образователни инициативи. Исканията на БДЗП са адресирани към министъра на земеделието, храните и горите и към министъра на околната среда и водите.

Петицията призовава всяка година по повод новоучредения Национален ден на орела двете институции да отчитат състоянието в България на най-уязвимите видове птици, каквито са орлите, и постигнатото през изминалата година за опазването и увеличаването на популацията им.

Петицията изразява очакванията Министерството на околната среда и водите, чрез трите национални парка и регионалните инспекции, както и Министерството на земеделието, храните и горите, чрез подчинените му природни паркове, да се ангажират с ежегодни образователни кампании, насочени към широката общественост, в различни градове на страната, посветени на опазването на орлите.

България е сред страните в Европа с най-запазена природа с близо 34% от територията й, която попада в мрежата „Натура 2000“. По богатство на орнитофауната си България се нарежда на второ място в Европа след Испания. Територията на страната представлява само 1% от територията на Европа, а тук се срещат близо 400 вида птици, или 76% от европейската орнитофауна. Въпреки това природата ни е белязана от черна хроника на изчезващи и изчезнали видове. Сред тях са и орлите – властелини на небето - често срещани у нас само допреди 60-70 години, а днес малцина българи са виждали орел на живо.

Въпреки законодателството, забраняващо и криминализиращо посегателството над грабливи птици, много от тях, включени в „Червената книга на Република България“ , продължават да бъдат обект на бракониерство, а местата, където живеят, се унищожават.

Орлите не загиват само от бракониерски куршуми. Някои видове орли, дарени с почти човешко дълголетие, стават и косвени жертви – загиват от късо съединение при кацане върху необезопасени електропроводи и стълбове, умират  от отровни примамки, незаконно поставени срещу чакали, вълци или скитащи кучета, или изчезват, защото унищожаваме местообитанията им.

Властелините на небето трябва да продължат да живеят и в бъдещето ни. Тяхното присъствие е признак на запазена природа и здравословна околна среда, от която се нуждаем и ние, хората.  Те са национално природно богатство, което си струва да пазим и умножаваме. А за да го опазим, трябва повече хора да знаят за него.

Петицията е част от кампанията „За да има орли“, организирана в рамките на проектите „Горите на орела“, „Живот за царския орел“ и „Земя за царския орел“, финансирани по програма LIFE на ЕС и с подкрепата на Изпълнителна агенция по горите.

ПОДКРЕПЕТЕ ПЕТИЦИЯТА

Повече за кампанията може да научите на ОRLITE.BG.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.