1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира съвместен проект между Република България и Република Македония за опазване на екоресурсите на Голак планина

Стартира съвместен проект между Република България и Република Македония за опазване на екоресурсите на Голак планина

Бюджетът на проекта е 74 663 евро

Стартира съвместен проект с наименование „Разумно използване на екоресурсите в планините Голак и Влахина”, по който работи община Благоевград в партньорство с община Делчево, и Република Македонияя пише ecomedia.bg

Бюджетът на проекта е 74663 евро. „59 % от отпуснатите средствата са за община Делчево, а останалите 41 % са за община Благоевград”, каза Славка Ангелова, главен координатор на проекта. 

Общите цели на проекта са - защита на биоразнообразието в планината Голак и Валхина, разположени в трансграничения регион, както и повишаване на качеството на живот в трансграничения регион. Целевите групи, към които е насочен проектът, са събирачи и откупвачи на билки и горски плодове, фирми занимаващи се с преработка на тези плодове, както и фирми, занимаващи се с преработка на тези продукти.

Проектът е направен във връзка с богатото разнообразие в двете планини на билки и плодове, които могат устойчиво да бъдат събирани и преработвани.

Съществува и потенциал за развитие на фамилни фирми в тази област, особено в селските райони.

Обучението по трансграничния проект е с продължителност до март.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.