1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Статичното електричество ще помогне на учените да предвиждат земетресения

Статичното електричество ще помогне на учените да предвиждат земетресения

Специалисти ще осъществят експеримент за милиони долари в големите земетръсни разломи

Статичното електричество ще помогне на учените да предвиждат земетресенията, пише "Дейли мейл", позовавайки се на най-нови разработки.

Специалисти ще осъществят експеримент за милиони долари в големите земетръсни разломи. В тях ще бъдат разположени магнитометри, които да уловят статичното електричество, още преди да е станало земетресението. Уредите ще следят за предварителни данни в райони с повишена сеизмична активност в Калифорния, Перу, Тайван и Гърция.

Автор на проекта "QuakeFinder" е сателитният инженер Том Блайър. Инструментите са достатъчно чувствителни, за да уловят магнитни пулсации от електрически разряди на разстояние 16 километра. Екипът се надява тези индикации да дадат достатъчно време на населението, за да бъде предупредено за предстоящото бедствие.

Учените от години използват какви ли не методи и средства за предсказване на земетресения, но досега те не са дали добри резултати. Сред тях са изменението на поведението на животните, промените във времето и предварителните сеизмограми. Но чрез тях никой досега не можа да предвиди разликата между невинен трус и катастрофално земетресение, пише БТА.

Според последни данни, когато предстои подобно природно бедствие, подземната активност претърпява промяна, при която се образуват огромни електрически полета. Те са от порядъка на 100 хиляди ампера за земетресение с магнитуд 6-а степен по скалата на Рихтер. Когато магнитудът от е 7-ма степен, натрупаните ампери са от порядъка на милион.

"Все едно се образуват подземни светкавици", коментира Блайър. Малко преди голямо земетресение разрядите от статично електричество би трябвало рязко да се покачат и да бъдат регистрирани от магнитометрите, прогнозира ученият.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.