1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сто „панди“ стартират на Софийския маратон

Сто „панди“ стартират на Софийския маратон

Снимка:

Кирил Николов-Дизела дава напътствия на отбора на WWF в подкрепа на старите гори

Близо 100 души се записаха в Отбора на пандата, който ще участва в тазгодишното издание на Софийския маратон в неделя, 4 октомври, в подкрепа на старите гори на България. Инициативата принадлежи на природозащитната организация WWF, която от години работи за опазването на българските гори.
 
Дни преди старта, "пандите" получиха ценни напътствия от един от най-добрите родни бегачи на дълги разстояния Кирил Николов-Дизела. Планинските бегачи са сред най-заинтересованите от опазването на природата и в частност горите и затова се обърнахме за подкрепа към г-н Николов, който е истинска легенда в спорта,  посочват от WWF България.
 
В четвъртък вечер Дизела проведе открита тренировка за членовете на отбора и им разказа за това как е успял да премине Ком-Емине за 4 дни, 13 часа и 5 минути. Той сподели, че не е безразличен към опазването на природата. „Много хора не осъзнават какво богатство е това, че София е единствената европейска столица, разполагаща с дива планина толкова наблизо“, каза Николов и посочи, че тренира основно на Витоша и в горната част на Борисовата градина.
 
Съветите, получени от Дизела със сигурност ще са от полза в неделя, когато независимо дали ще стартират на най-кратката дистанция от 3 км, на средните от 8 или 20 км или на маратонската от 42 км, всички стотина души, които ще облекат специалните тениски с панда, ще дадат най-доброто от себе си и ще изпитат границите на собствените си възможности.
 
Каузата определено си заслужава. Старите гори в България са 100 000 ха, или само 2,5% от горите в страната. Повечето не са защитени. WWF работи за тяхната защита и опазване чрез подобряване на законодателството и прилагане на горска сертификация по международната система FSC. Всеки може да подкрепи Отбора на пандата и опазването на старите гори чрез дарение на spasetedivatapriroda.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.