1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Столичани ще спасяват кестените от молци

Столичани ще спасяват кестените от молци

Ще бъдат поставени капани за молци на 130 дървета в Борисовата градина.

Столичани ще присъстват на инициативата "Да спасим в суматохата кестените" на 29 май (събота) от 14 ч. на естрадата в Борисовата градина. Във "Фейсбук" над 400 души са обявили, че със сигурност ще дойдат, а над 700, че най-вероятно ще присъстват предаде dnevnik.bg. Идеята е на списание "8" и е подкрепена от Столичната община. Инициаторите имат за цел да запознаят хората с проблема с унищожаването на дърветата от молци, както и да им покажат как могат да лекуват сами кестените в своята градина или парк.

Кестените в България боледуват от 20 години заради молец, който унищожава листата им. Начините за справяне са капани за тези молци, събиране и заравяне на падналите листа през есента, както и пръскане с химикали.

В събота ще бъдат поставени капани за молци на 130 дървета в Борисовата градина. Феромонните капани са конструирани и ще бъдат поддържани до края на септември от градинаря Христо Йорданов. Организаторите на кампанията се надяват след това Столичната община да поеме грижата по спасяването на кестените. Инициативата подкрепят още певецът Михаил Белчев, актьори като Деян Донков и Камен Донев и депутатът от БСП Петър Курумбашев. Името на инициативата е взето от текста на песента "Булевардът", написана от Миряна Башева и изпълнявана от Михаил Белчев ("цъфтят в суматохата кестени").

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.