1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Столична община ще провери дали "Витоша ски" дължи неустойки за спирането на лифта

Столична община ще провери дали "Витоша ски" дължи неустойки за спирането на лифта

Фирмата има задължение да запази предмета на дейност 25 години (до 2032 г.)

Проверка на приватизационния договор за големия Симеоновски лифт към Витоша разпореди вчера, 5 януари, кметът на София Йорданка Фандъкова. Общината ще провери дали фирма "Витоша ски" дължи неустойки за спирането на лифта, купен през 2007 г. от нея с общинското дружество "Въжени линии".

В регистъра на Столичната общинска агенция за приватизация е записано, че фирмата има задължение да запази предмета на дейност 25 години (до 2032 г.) и да осъществява "превоз на пътници с изградените кабинкови и седалкови лифтове". Според Петър Петров от ръководството на "Витоша ски", фирмата няма задължение лифтовете й да работят, а само да запази предмета на дейност, който може да се провери в търговския регистър.

От регистъра на столичната агенция за приватизация е видно, че сегашните собственици на лифтовете на Витоша са били глобени веднъж от следприватизационния контрол - през 2009 г. те са платили около 121 000 лв. неустойка заради по-малко наети работници от предвиденото по договора, пише "Дневник".

"Витоша ски" спря лифтовете в края на миналата година и заяви, че ще ги пусне, едва когато държавата направи няколко промени в Закона за горите. В отговор Изпълнителната агенция по горите подготви поправки в закона, една от които предвижда изграждането на нови ски писти и лифтове в горски територии да става с право на строеж и без изключване на терените от горския фонд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.