1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Столична община започва прилагането нова система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Столична община започва прилагането нова система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Снимка:

Кметът на София Йорданка Фандъкова открива днес първия Мобилен събирателен пункт

Столична община започва прилагането нова система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Системата включва приемане на място при притежателя на отпадъка или в Мобилен събирателен пункт, осигуряване на транспорт и опаковка за безопасно транспортиране, последващо третиране и обезвреждане, информира Би Ти Ви.


Кметът на София Йорданка Фандъкова открива днес първия Мобилен събирателен пункт, който е разположен на бул. „Мадрид” пред районна администрация „Оборище”.

От 12 януари работи универсален телефонен номер 0700 11 750, на който се приемат заявки за предаване на опасни отпадъци от домовете и в съответните пунктове по график.

Основните групи отпадъци от домакинствата, които ще се събират по тези начини са: живак и живаксъдържащи уреди като термометри, живачни прекъсвачи и др., лаково-бояджийски материали, домакински препарати и химикали (в това число препарати за борба с вредители), мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност) и други отпадъци, чиито състав и свойства създават риск за човешкото здраве и околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.