1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Столичният общински съвет ще разглeда отложената програма за бездомните кучета

Столичният общински съвет ще разглeда отложената програма за бездомните кучета

Автор на документа е ресорният зам.-кмет Мария Бояджийска

На второ поредно заседание има предвидена точка за гласуване на програмата за овладяване на безстопанствените кучета. Документът беше оттеглен в последния момент преди две седмици с мотива, че трябва да се изгладят детайлите, пише "Дневник".

Преди една година програмата беше отхвърлена и след това оставена за преработване. Едва след смъртта на нахапания от бездомни кучета проф. Ботьо Тачков през март общината отново внесе преработен вариант на документа в комисии. По време на скандала оставка подаде и ресорният зам.-кмет Мария Бояджийска, но решението й беше отхвърлено от кмета Йорданка Фандъкова. Автор на програмата е Бяджийска.

В документа е заложено намаляване с 95% на бездомните кучета до 2016 г., които в момента били 9242. До края на 2014 г. пък е заложен спад от 50%, което означава около 4621 бездомни кучета. Преброяванията показват, че през май 2009 г. безстопанствените кучета са били 8538, които е с 2586 по-малко спрямо 2007 г. През февруари 2011 г. обаче популацията се е увеличила до 9242 кучета.

В програмата са уточнени и причините за проблема. Това е "безотговорното отношение на хората към поколението на техните кучета - домашни любимци, допускане на безконтролно размножаване и изоставяне на кучетата-пазачи по строежите, което е предпоставка за увеличаването на популацията на безстопанствените кучета", пише в документа.

Записано е и, че съществуването на бездомни кучета се благоприятства от осигуряването на храна, вода и подслон. "Установени са редица случаи на хранене на безстопанствени животни с необработена храна, включително сурово месо и остатъци, което е допълнителна предпоставка за пренос на заразни болести и агресивно поведение от животните", пише в още в програмата.

Мерките, които са набелязани в програмата, са кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, трайна маркировка на обработените кучета, както и повишение на осиновяванията. Евтаназирането е вариант само при неизличимо болни кучета или на "видимо агресивни бездомни кучета, които са опасни за здравето на хората и животните".

Отпадна предложението за поставяне на лимит за две осиновени кучета в жилище. В документа обаче се предвижда малки породи до 10 кг да разполагат най-малко с 6 кв. м жилищна площ, средните от 10 до 25 кг - 8 кв. м, а големите кучета над 25 кг трябва да имат най-малко 10 кв. м.

В документа общината поема ангажимент да предоставя терени на неправителствени организации, които да строят за своя сметка приюти за кучета. След инцидента с проф. Тачков бяха приети и промени в Наредба 41 към Закона за защита на животните, където се уреждат изискванията за построяването на приют за бездомни кучета. Така новите правила позволяват построяването на депа за 1.5 млн. лева спрямо 6 млн. лева, колкото струваше сграда за 500 кучета преди промените.

Затяга се и контролът над общинското предприятие "Екоравновесие", което отговаря пряко за проблема с безстопанствените кучета. Всеки месец директорът ще дава публичен отчет какво е свършено и колко пари са изхарчени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.