1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Страната ни е продала близо 9.5 млн. парникови квоти

Страната ни е продала близо 9.5 млн. парникови квоти

България ще загуби правото да участва в търговията на 30 юни 2010 г.

Пет български предприятия са успели да продадат 9 468 274 квоти спестени парникови газове в европейската схема за търговия с емисии ден преди да изтече крайният срок, в който могат да направят това преди на България да се отнеме разрешителното предаде Mediapool.bg.

България ще загуби правото да участва в търговията на 30 юни 2010 г., заради проблеми с отчитането на изхвърлените в атмосферата вредни газове, които бяха констатирани в средата на май от Секретариата на Конвенцията за изменението на климата. Реално българските предприятия със спестени емисии ще имат право и след 30 юни да си открита сметка в европейските регистри за парникови газове, но няма да имат възможността да прехвърлят квоти, съобщиха във вторник от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Освен на европейския пазар, търговия с парникови газове в последните м есеци е ставала и на вътрешния, като от ИАОС са регистрирали две транзакции между български предприятия, но за минимални количества. В същото време от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че Прилагащият орган към Комитета по изпълнение на задълженията на страните по Протокола от Киото окончателно е потвърдил отмяната на акредитацията на България за участие в механизмите по Протокола, включително международната търговия с емисии. Това заключение се основава на лошото качество на докладваната от България инвентаризация на емисиите през април 2009 г. и на констатациите от проверка в страната през септември 2009 г., която отчита липса на напредък след дадените препоръки.

На заседание в Бон във вторник обаче България е получила възможност за по-благоприятна и ускорена процедура за възстановяване на акредитацията си, като представи подобрена информация за инвентаризацията на парникови газове и на тази основа поиска проверка на място от международни експерти.

В решението се оценява факта, че страната е доказала готовност и ангажираност да разреши възникналите проблеми, доказателство за което са изпълняваните вече и периодично актуализирани от нея мерки. По предвиждания на Секретариата на Конвенцията, експертна група ще посети България в периода септември-октомври т.г., като най-късно резултатите от проверката се очакват през ноември т.г. При подобен сценарий се предвижда възстановяването на акредитацията да стане преди края на тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.