1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стратегията за ядрените отпадъци ще мине без екооценка

Стратегията за ядрените отпадъци ще мине без екооценка

Потвърдено е и пускането в експлоатация на Националното хранилище за средно- и нискоактивни отпадъци през 2015 г.

Министерството на околната среда и водите няма да извършва екологична оценка на проекта на стратегия за ядрените отпадъци, пише dnevnik.bg. Това става ясно от решение на министър Нона Караджова от 3 декември, публикувано на сайта на ведомството.

Черновата на стратегията за управление на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивните отпдъци (РАО) беше представена в началото на ноември от министерството на икономиката. Документът трябва да очертае мерките за справяне с ядрените отпадъци до 2030 г. Сред предпочитаните варианти за високоактивните отпадъци е изнасянето им в Русия без възможност за връщането им в България въпреки очакваната европейска забрана за износ на опасните материали. Потвърдено е и пускането в експлоатация на Националното хранилище за средно- и нискоактивни отпадъци през 2015 г., което най-вероятно ще е близо до АЕЦ "Козлодуй".

Караджова няма да поиска екооценка на документа с аргумента, че споменатите в него съоръжения вече са били проверени. Проектът за сухо хранилище на ОЯГ в първата атомна централа у нас вече има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Процедура по ОВОС тече и за извеждането от експлоатация на четирите спрени блока в Козлодуй.

Министерството на здравеопазването също не е възразило срещу черновата, се казва в решението на Караджова.

Министерският съвет ще гласува стратегията догодина, но експерти от природозащитни организации поискаха вотът да се отложи до приемането на новата европейска директива за ядрените материали.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.