1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Строежът на лифта "Двата моста" в Пампорово е незаконен

Строежът на лифта "Двата моста" в Пампорово е незаконен

Предстои да бъде задействана процедура по премахването му

Строежът на лифта "Двата моста" до връх Снежанка в Пампорово е незаконен и предстои да бъде задействана процедура по премахването му. Компанията "Пампорово" АД е извършила няколко нарушения, е установила проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) по сигнал на сдружението "Синята планета".

"Строежът е извършен без одобрени инвестиционни проекти от главния инженер на община Смолян и без издадено разрешение за строеж, в това число и без правно основание за заемане на терена, предвид обстоятелството, че част от строежа попада в земи, които са държавен горски фонд", отговориха официално от ДНСК вчера на уточняващи въпроси на "Сега". Според фирмения регистър "Дакси" акционери в "Пампорово" АД са "СИЕСАЙЕФ" АД, "Перла Мениджмънт" ЕООД и "Бул Консултинг 2011" ЕООД, свързани с банкерката Цветелина Бориславова.

По проект лифтът е с дължина 1340 метра и капацитет 680 души на час. Констативният акт на ДНСК вече е връчен на компанията нарушител. Предстои да изтече срокът за възражения, след което строителният контрол ще предприеме последващи действия за издаване на съответните заповеди за спиране и за премахване на незаконния строеж. Заповедите подлежат на обжалване и ще бъдат изпълнени след утвърждаването им с решение на компетентния съд, твърдят от ведомството. Ако това се случи, ще бъде първият случай у нас, когато ще бъде премахнат незаконен обект в някой от планинските ни курорти.

Работната група на ДНСК е извършила инспекцията на място заедно с експерти от Министерството на земеделието заради сигнали и за неправомерно изсичане на гори. Започнала е и пълна проверка на горите в родопския курорт.

Строителството на лифта е довело до изсичането на около 10 декара немаркирани борови масиви. "Те се намират около самия лифт, по цялата му дължина дърветата са изсечени, както и в зоните, където са разположени системите за изкуствен сняг", коментира пред "Сега" председателят на сдружението "Синята планета" Пейо Майорски. Според него най-важният проблем е и че компанията си е позволила да вдига съоръжения на земя, която не е тяхна собственост. За проверката са информирани и Главният инспекторат на Министерския съвет, Министерството на инвестиционното проектиране и Министерство на земеделието и храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.