1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Строг режим на водата в шуменски села

Строг режим на водата в шуменски села

Снимка:

Селските изворни чешми са единственото спасение

Шуменските села Мадара и Кюлевча са подложени на строг режим на водата - в 21 век хората са лишени от вода почти през целия ден и готвят гражданско неподчинение.

Ежедневно тя се спира в часовете от 09 до 16 ч. и засега селските изворни чешми са единственото спасение за жителите на двете села. Селата Мадара и Кюлевча са и популярни туристически дестинации, с много малки, но красиви къщи за гости, които приемат почиващи и от чужбина. Заради безводието обаче всички от бранша са силно притеснени, предаде bTV.

Водният режим е въведен, защото в дълбокия сондаж, от където се захранват двете села е монтирана слаба помпа, която няма достатъчен дебит, за да захрани системата с вода, въпреки че каптажът има нужният капацитет.

„Голямата помпа стои във ВиК дружеството, а защо и кога ще бъде сложена, отремонтирана, може да запитате управителя на ВиК, няма резон в това решение, тъй като от години на ред Мадара е била през лятото с голямата помпа и освен това няма резон решението на господин Ганчев за водния режим, който ни се налага”, категоричен е кметът на с. Мадара Антоанета Иванова.

Управителят на ВиК-Шумен Мариан Ганчев отказа да обясни подробно създалата се ситуация. Жителите на двете села са подели подписка с искане за спиране на режима, ако това не стане се заричат да протестират и блокират пътища в района.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.