1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Строителните дейности по изграждане на водната инфраструктура на Пирдоп се изпълняват качествено

Строителните дейности по изграждане на водната инфраструктура на Пирдоп се изпълняват качествено

Снимка:

Това констатира министър Нона Караджова, която инспектира проекта

Строителните дейности по изграждане на водната инфраструктура на Пирдоп се изпълняват качествено и в срок. Това констатира министър Нона Караджова, която инспектира проекта, финансиран с 44 млн. лв. от Оперативна програма "Околна среда".

Проектът в Пирдоп включва изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води, която ще има капацитет да обслужва и град Златица. Към нея ще бъдат включени около 10 хиляди жители. По този начин ще се предотврати замърсяването на р. Пирдопска, информира БНТ.

С предвидените инвестиционни мерки се гарантира намаляване на загубите на питейна вода и подобряване на качеството й. Очаква се проектът да бъде завършен предсрочно до края на 2013 година. Местните хора приветстват изграждането на водната инфраструктура, защото тя ще облекчи бита им.

Доволна от хода на строителството в Пирдоп, министър Караджова препоръча на общините, които тепърва ще получат европейски пари по оперативната програма, да управляват по-ефективно дейностите, свързани с реализирането им.

България разполага с 3 млрд. лв. по ОП „Околна среда", каза министър Караджова. В 50 града с население над 10000 души има подписани договори за реновиране на ВиК инсталациите и изграждане на пречиствателни станции. Срокът за договаряне на средствата е до края на следващата година. В сектор управление на отпадъците в 9 региона има одобрени проекти, което означава, че в 90 общини проблемът с боклуците ще бъде решен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.