1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Строителните дейности по изграждането на Дунав мост 2 са затруднени поради ниските води на реката

Строителните дейности по изграждането на Дунав мост 2 са затруднени поради ниските води на реката

Снимка:

Невъзможен е достъпът с шлепове до последния стълб на моста РВ12

Строителните дейности по изграждането на Дунав мост 2 са затруднени поради ниските води на реката, съобщи БТА.

Невъзможен е достъпът с шлепове до последния стълб на моста РВ12 в плавателния участък на Дунав, който се намира в румънски териториални води. Затруднен е  достъпът и до самия румънски бряг, където се изгражда устой 3 на трансграничното железопътно съоръжение.

Без проблеми с водния транспорт е работата по изграждане на вантовата и връхната конструкция на моста в плавателния участък при стълбовете РВ10 и РВ11. Строителните дейности на моста се извършват в 24-часов режим на работа.

Нивото на река Дунав при Ново село днес е минус 2 сантиметра (спрямо кота нула - равнището на Световния океан), като за последното денонощие е регистрирано понижение от три сантиметра, съобщиха от хидрометеорологичната станция при Ново село. При Видин нивото на реката е 85 сантиметра, отчетено е понижение от 15 сантиметра.

Корабоплаването по Дунав е замряло поради ниското ниво на реката, съобщи за БТА Людмил Иванов, началник на отдел "Пристанищен контрол" при Морска администрация - Лом. По реката се движат единствено плавателни съдове, които не са натоварени. Няма приток на вода и в горния участък на реката и не се знае докога ще продължи да спада нивото на река Дунав. Почти всички плавателни съдове ще понесат икономически загуби, каза Иванов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.