1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Строителството и ремонтите на язовирите ще бъдат контролирани от ДНСК

Строителството и ремонтите на язовирите ще бъдат контролирани от ДНСК

Това предвиждат предложенията за промени в закона заради рисковете при експлоатацията им

Всички язовири на територията на страната стават строежи от първа категория по смисъла на Закона за устройството на територията (ЗУТ) заради рисковете при експлоатацията им. Това предвиждат предложенията за промени в закона на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, цитиран от БТА.

Строежи първа категория се приемат от държавна приемателна комисия. За изграждането на такива обекти  се изискват съответните удостоверения от фирмите-изпълнители, които трябва да бъдат оправомощени да строят обекти от съответната категория. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще ги въвежда в експлоатация. Дирекцията ще  контролира строително-монтажните и ремонтните дейности по водните съоръжения.

Според МРРБ дуализмът в правомощията на държавата и общините по отношение на контрола върху незаконното строителството не е най-ефективната практика, отбеляза заместник-министър Нанков. По тази причина се предлагало в промените на закона строежите от първа, втора и трета категория да бъдат изцяло под контрола на ДНСК, а останалите (от 4 до 6 категория - масови строежи) - към местните власти.

Прецизират се отговорностите на всички участници в строително-инвестиционния процес. Предлага се да  бъдат завишени част от санкциите при неспазване на разпоредби на ЗУТ за участниците в него. Предлага се дейността на консултантите в строителството да премине от сегашния лицензионен към регистрационен режим. Предложението е във връзка с въвеждането на изисквания от евродиректива.

Други предложения предвиждат с решение на общинските съвети да се допускат по-големи отклонения от  нормативите за застрояване. Досега това става със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Предлага се също общинските съвети да могат да одобряват подробните устройствени планове за селища с  национално значение, нещо, което сега също е в правомощията на министъра.

Сред другите предложения за промени в закона са всички аспекти, свързани със стратегическото устройствено планиране, вече да бъдат уреждани в Закона за регионалното развитие, а не от ЗУТ.

Националната комплексна устройствената схема, която в момента е регламентирана в ЗУТ, се заменя с Национална концепция за пространствено развитие. Документът  очертава насоките в областта на устройственото планиране. Съответно се предлага да има регионални схеми за пространствено развитие, концепция за пространствено развитие на общините. Целта е с промените да се обхване подготовката на стратегическите документи за развитие през следващия програмен период.

В частта "Устройствено планиране" на закона се предлагат промени, с които да се ограничи възможността за  изработване на подробни устройствени планове за поземлени имоти, които са извън границите на урбанизираните територии на населено място, за което няма приет и действащ общ устройствен план. С тази промяна се цели общините да бъдат активизирани да  възлагат и разработват общи устройствени планове, като идеята е застрояването да не бъде хаотично, а планово.

Към момента около 30% от общините имат влезли в сила общи устройствени планове. Това не означавало, че се спира изцяло инвестиционната инициатива до изработването на общите устройствени планове. Били предложени изключения от това правило, уточни Николай Нанков.

Обществена дискусия за законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията,  внесен от Министерския съвет, след като беше одобрен в началото на този месец, ще се състои днес в зала "Изток" на парламента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.