1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Строителството на регионалното депо в Ботевград изпреварва срока с една година

Строителството на регионалното депо в Ботевград изпреварва срока с една година

80% от общото постъпило количество ще се насочва за рециклиране и преработка

Изпълнението на строителството на регионалното депо в Ботевград изпреварва срока с една година. Това констатира министър Нона Караджова при инспекцията на строителните дейности по изграждането на регионалната система за управление на отпадъците на регион Ботевград.   

На място беше проверено строителството на първа клетка на регионалното депо и на вътрешната инфраструктура. В момента се полага изолационно покритие на дъното на скатовете на клетката, което ще предотврати свличането на земни маси и ще спомага за по-лесно оттичане на инфилтрираните води. В напреднала фаза е и изграждането на станцията за пречистване на събрания инфилтрат, след което пречистените води ще бъдат използвани за оросяване на депото. Тези две мерки ще осигурят три пъти по-голяма сигурност за опазване на почвата от замърсяване.

В рамката на визитата си министър Караджова посети и старото сметище, за което община Ботевград има разработен проект за рекултивация. До него чрез публично-частно партньорство се изгражда Регионален център за рециклиране, който включва площадка за предаване и временно съхранение на опасни отпадъци от бита и едрогабаритни отпадъци, инсталация за сепариране и инсталация за компостиране.

„Изграждането на инсталацията за предварително третиране е едно устойчиво решение за намаляване количеството на депонирания отпадък -  80% от общото постъпило количество ще се насочва за рециклиране и преработка и само 20 % ще отива на депото. По този начин най-малко двойно ще бъде удължен животът на това депо, ще се спестят първични ресурси, пари и ще имаме една по-честа околна среда”- посочи министър Караджова.

Депото ще обслужва 56 000 души от общините Ботевград, Правец и Етрополе при въвеждането си в експлоатация през 2013 г. и близо 59 000 души – към 2039 г. Съоръжението е на стойност 14,4 млн. лева. То е първото финансирано по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” от общо 23, които трябва да бъдат изградени с европейски средства. В изпълнение са 5 проекта на регионите Ботевград, Бургас, Видин, Перник и Столична община на обща стойност близо 350 милиона лева. Общо 14 проекта са в оценка, а 4 от общините са на етап разработване на проектни предложения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.