1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Строителството в местността Иракли е обявено за незаконно

Строителството в местността Иракли е обявено за незаконно

Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря проекта на "Суис пропъртис"

Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря проекта на "Суис пропъртис" за строителство в Иракли. Това съобщи за Investor.bg Янина Танева от гражданската група „Да спасим Иракли“.

С решение от 6 юли ВАС потвърждава решението на Бургаския административен съд от септември миналата година, с което издаденото на фирмата разрешение за строеж в защитената местност беше обявено за незаконно.

В решението на Върховния съд се посочва, че Административният съд в Бургас е провел съдебно производство, в което са били спазени всички процесуални разпоредби на Административнопроцесуалния кодекс и Гражданския процесуален кодекс.

От ВАС заключават, че съдът в Бургас е дал пълна възможност за изясняването на обективната истина и правилно е преценил, че при реализирането на инвестиционните намерения на фирмата „Суис пропъртис“ не е взето предвид в каква степен се засягат местообитанията на защитени видове.

Проектът за застрояване на местността Иракли беше представен през 2006 г. и предизвика силна обществена реакция. След намесата на екоорганизации Министерството на околната среда и водите наложи със заповед забрана на строителството в защитената територия.

По-късно регионалната екоинспекция в Бургас също издаде заповед за спирането на строителството в местността заради незаконосъобразно издадено разрешително за строеж.

Заради застрояването на Иракли Европейската комисия води наказателна процедура срещу страната ни. В тази връзка Янина Танева коментира, че е прецедент български съд да се произнесе преди това да е направено от европейските власти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.