1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Студената вълна от север доведе повече гъски в района на езерата

Студената вълна от север доведе повече гъски в района на езерата

Забелязана е и една черна на цвят гъска

По време на поредния мониторинг на водолюбивите птици, който се проведе в на 3 януари, за първи път за този сезон се наблюдава съществено увеличение на количеството на червеногушите гъски – 11 000.  Преброени са и около 38 000 белочели гъски, както и около 50 сиви и една малка белочела гъска, наблюдавана по-късно сред ято хранещи се птици. Забелязана е и една черна на цвят гъска, по всяка вероятност хибрид. Подобна гъска се наблюдава в района за трета поредна година. Друго интересно наблюдение е на два стрепета, видяни по степите в Защитена зона „Дуранкулашко езеро”.
 
Общата численост на червеногушата гъска в страната е вероятно значително по-висока, като се има предвид засиления прелет на птици от север и наблюдението на ята червеногуши гъски в района на Бургаските езера и поречието на Дунав.
 
Проведена е и съвместна проверка по спазване на ловното и природозащитно законодателство със служители на РДГ Варна. Проверени са повече от 30 ловци. При проверката са избягали двама нарушители, единият отстрелял сива гъска, която е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие, а другият пускащ звукова примамка.
 
Със застудяването на времето и при наличието на по-големи числености на гъски в района, което води до по-засилената ловна преса, както и поради наличието на други световно застрашени видове като малката белочела гъска и изключително редкия за страната ни стрепет, БЗДП планира проверките да се провеждат по време на всички ловни дни. Опита от предходните години показва, че единствено засиленият контрол през ловния сезон осигурява снижаване на нарушенията в района на Натура 2000 зоните Шабла и Дуранкулак.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.