1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Студените арктически морета са в процес на бързо окисляване

Студените арктически морета са в процес на бързо окисляване

Те абсорбират атмосферния въглерод с по-бързи темпове, отколкото топлите води

Изследователи предупреждават, че студените арктически морета са в процес на бързо окисляване в резултат на нарастващите емисии на въглероден двуокис. Тяхната защитна ледена шапка намалява през летните месеци и по-големи части от повърхността са в контакт с въздуха. Така студените северни морета абсорбират атмосферния въглерод с по-бързи темпове, отколкото топлите води. Повишаването на киселинното съдържание дестабилизира океанската химия и застрашава крехката екосистема. Въпреки, че учените от Програмата за мониторинг и оценка на Арктика (AMAP) предупреждават, че бързата промяна е вече на ход, те не са в състояние да предскажат какви точно промени ще настъпят занапред, пише greentech.bg.

Учените от AMAP са направили графика на рН нивата на северните морета, според Би Би Си, и са установили, че окисляването обхваща цялата морска шир на различни дълбочини. По-високи нива на окисляване се наблюдавани там, където сладководни потоци от реки и снеготопене се вливат в алкалните води, тъй като сладката вода не е в състояние да неутрализира ефективно CO2.

“Налице е смесване, така че на практика получаваме един вид сладководна леща върху морето на някои места, а сладководните пластове понижават концентрацията на йони, които буферират рН промяната. Морският лед е капак за Арктика, така че загубата на лед позволява бързото навлизане на CO2“, обяснява водещият изследовател Ричард Белърби от Норвежкия институт за изследване на водата.

Някои морски създания ще се пригодят към по-високите нива на киселинното съдържание. Други обаче ще страдат. Стопанският риболов най-вероятно остро ще почувства въздействието на тези процеси.

Днес арктическите морета са около 30% по-киселинни, отколкото са били преди зората на индустриалната революция, според изследователите. Те добавят, че дори пълно прекратяване на въглеродните емисии няма да успее да върне арктическите води в предишното им състояние. Това ще отнеме десетки хиляди години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.