1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Студеният фронт, сковал част от Северна Америка, продължава с нови рекорди

Студеният фронт, сковал част от Северна Америка, продължава с нови рекорди

Метеоролозите предупреждават за опасност от измръзване заради арктическия въздух

Студеният фронт, сковал част от Северна Америка, продължава с нови рекорди. Властите смятат, че на места в Канада температурата е по-ниска от тази на Марс*. Северните и източните части на САЩ са обхванати от изключително студена вълна. Температурите там паднаха до минус 40 градуса по Целзий. Там се готвят за мразовито начало на новата година.

Температурата в Интернешънъл Фолс, щата Минесота, обявил се за "Хладилната камера на страната", падна до минус 37 градуса, като счупи предишния рекорд от минус 32 градуса, поставен през 1924 г. В Хибинг температурата падна до минус 28 градуса, подобрявайки стария рекорд от минус 27 градуса от 1964 г., предаде БТА.

Тази седмица град Ери, щата Пенсилвания, беше затрупан от над метър и половина сняг.

Метеоролозите предупреждават за опасност от измръзване заради арктическия въздух, нахлул в централната част на страната и разпространяващ се на изток.

Планираното гмуркане в ледени води в първите часове на 2018 в два града в Ню Джърси бе отменено, а посрещачите на Новата година на Таймс Скуеър в Ню Йорк могат да очакват рекордно ниски температури, предаде кореспондент на БНР.

Свирепото време бе обвинено за смъртта на няколко души, като според телевизия Си Би Ес в Чикаго 62-годишен мъж е починал от прекалено дълго излагане на студа. В Канзас зимните условия се смята, че са причинили катастрофа, при която са загинали четирима.

АП, цитирана от БНР, съобщава, че в Охайо куче е открито вледенено - мъртво пред къща в Толедо, където прогнозата е била за минус 11 градуса. Стопанинът на кучето, който не живее там и се грижи за домашните си любимци от разстояние, е заявил, че не знае как кучето се е озовало навън. Разследващи са открили друго куче в къщата, което е било премръзнало.

Междувременно асоциация за осигуряване на помощи за отопление прогнозира покачване на разходите в тази категория, след като през изминалите две години те са били сравнително ниски. От асоциацията коментират, че президентът Доналд Тръмп е отпуснал вече 90 процента от средствата по програма за помощ за отопление  - програма, която президентът имаше намерение да спре.

Тръмп попадна в новините за времето и с изказването си в Туитър, че източният бряг не би било зле да се възползва от глобалното затопляне. Президентът допълва „глобалното затопляне, за което нашата страна сама щеше да плати трилиони долари“.

Тръмп неведнъж е изразявал скептичност относно научните заключения за климатичните промени и по-рано тази година оттегли страната от Парижкото споразумение за климата.

*Марс е доста по-студена планета от Земята. Температурата на марсианската повърхност варира от -125° C в близост до полюсите през зимата, до 20° C по обяд близо до екватора. Средната температура на Марс е около -60° C.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.