1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Студеното време е създало затруднения за водоплаващите птици в столичния зоопарк

Студеното време е създало затруднения за водоплаващите птици в столичния зоопарк

Едни от най-радостните животни от тазгодишния снеговалеж са четирите сибирски тигъра

Едни от най-радостните животни в столичния зоопарк от тазгодишния снеговалеж са четирите сибирски тигъра. Естествената среда на тези големи котки включва и много студеното време, както и много сняг, така че снегът в София е добре дошъл за тях. "Все едно да сме на плажа през лятото, така се чувстват сега те", обясни пред БТА директорът на зоопарка д-р Иван Иванов.

Към снега симпатия проявяват и кенгурутата, които не стоят само в отоплените помещения, а излизат и навън. Снегът не е пречка и за останалите типично балкански обитатели - вълците, лисиците, чакалите.

Заминаващите днес от София пингвини Дженто също са любители на ниските температури и снега. Очакваните на 13 февруари други шест пингвина от този вид ще бъдат посрещнати у нас от студено и снежно време, сочат прогнозите.

Всички мечки вече са в "зимен сън", като от време на време някоя се пробужда, надига и след леко разкършване пак заспива в леглото от слама и листа, обяснява Иванов.

Студеното време е създало затруднения за водоплаващите птици, които са в езерото на зоопарка. За по-големия им комфорт ежедневно се разбива ледът около местообитанията им. При маймуните пък работят допълнителни калорифери, а като резерв в зоопарка са инсталирани и нафтови горелки, готови да проработят при по-голям студ.

Заради ниските външни температури животните не получават допълнителни добавки към храната си. Единственото изключение са маймуните и папагалите, които ежедневно имат добавка от стрити на прах витамини към дажбата им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.