1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сухоземните костенурки, открити в дома на Кирил Рашков, ще бъдат освободени в природата

Сухоземните костенурки, открити в дома на Кирил Рашков, ще бъдат освободени в природата

Съществува риск животните да не успеят да се адаптират, тъй като те са много привързани към средата

Фондация „Геа Челониа" и Спасителният център за диви животни на СНЦ „Зелени Балкани - Стара Загора" подготвят освобождаването в природата на сухоземните костенурки, конфискувани миналата есен от имот на Кирил Рашков край село Катуница. То ще се състои днес в околностите на Асеновград.

Случаят стана известен, когато при обиск на мястото, полицията се натъкна на 33 броя от световно защитените животни. Те бяха конфискувани от Регионалната инспекция по околна среда и водите - Пловдив и пренасочени в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора. След успешно презимуване, костенурките вече са готови да бъдат освободени и след години в изгнание да заживеят отново в природата.

Съществува риск животните да не успеят да се адаптират, тъй като те са много привързани към средата, с която са свикнали, обясни за Дарик управителят на фондация „Геа Челониа" Иво Иванчев. 

Костенурките са от двата сухоземни вида, които се срещат у нас - шипоопашати и шипобедрени. В момента в света има малко над 300 вида и те са обект на защита, като сухоземните са повече от 50 разновидности и почти всички са на изчезване. Костенурките, открити в дома на Кирил Рашков са били в лошо състояние, но благодарение на грижите на специалистите могат да се върнат в естествената си среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.