1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Супермодерна пречиствателна станция край Сребърна не е пусната в експлоатация

Супермодерна пречиствателна станция край Сребърна не е пусната в експлоатация

В МОСВ не знаят какви мерки да предприемат, за да разрешат казусите около съоръжението

Супермодерна пречиствателна станция стои завършена край силистренското село Сребърна, но без шанс скоро да бъде пусната в експлоатация. В министерството на екологията не знаят какви мерки да предприемат, за да разрешат казусите около съоръжението, информира Би Ти Ви.

Строежът на пречиствателната станция и канализацията на село Сребърна започва през 2002 година по общ проект на стойност 4 милиона и 300 хиляди лева. Девет години по-късно станцията е готова, но канализацията е доникъде, а изхарчените пари са над 8 милиона лева.

„Парите са били разпилявани по многобройни проекти всяка година… Те са финансирали по петдесет-сто метра - на парче. И съответно, докато се построят от единия край, от другия край те се разрушават”, обяснява Нона Караджова, министър на екологията.

От общината пък казват, че са се натъкнали на непредвидени трудности. „Когато са правени 2002 година геоложките изследвания, отдолу се дава скала. Като слязохме на кота нула, дъното се оказа, че е тиня. Препроектиране правихме, сондажи… Това са все пари…”, казва от своя страна Веселин Андреев, бивш зам.-кмет на община Силистра.

Проектът е важен и за екоравновесието в резервата „Сребърна": „Целта му е да се намали филтрираната и дъждовна вода да не се влива в този чудесен резерват, по този начин ще се запази биоравновесието”, смята Милко Михалев, ръководител на строежа.

За да заработи станцията обаче, трябва първо да се довърши канализацията на селото, което ще изисква ново крупно финансиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.