1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Светлана Жекова: МОСВ няма да допусне незаконосъобразни методи за добив на нефт и природен газ

Светлана Жекова: МОСВ няма да допусне незаконосъобразни методи за добив на нефт и природен газ

Снимка:

МОСВ работи по подобряване на системите за управление и контрол като цяло

"МОСВ няма да допусне незаконосъобразни методи за добив на нефт и природен газ". Това заяви в предаването „Неделя 150“ министърът на околната среда и водите Светлана Жекова и добави: "Това е установено от законодателството и това е установено с въпросното решение от 26 август. Решението  слага рамките и условията за незаконосъобразно изпълнение на договора, сключен през април 2014-та. Решението ограничава възможностите за злоупотреби. То поставя изричните условия, всеки следващ етап на изпълнение на работния план да бъде подлаган на оценка на въздействие върху околната среда и на оценка за съвместимост. Добри или лоши, оценката за въздействие върху околната среда и оценката за съвместимост, съгласно нашето законодателство, са единствените инструменти, с които разполагаме, за да може да бъдат ограничени незаконосъобразни действия по такива договори.

Конкретното решение, което е част от дълга процедура за изпълнение на работния план на въпросната фирма, засяга плана от 2014-та, който не включва никакъв добив, никъде не се споменава за въглищен или за шистов газ. На следващ етап, когато фирмата ще бъде задължена да представи работен план за 2015-та – 2016-та, с конкретни действия, с конкретна технология, с намерения за сондажи или за последващи действия, тя ще е длъжна да представи информация за технологията, която ще използва, и това ще бъде подложено на оценка на въздействие върху околната среда и на оценка за съвместимост. Именно това регламентира решението. Всеки, който протестира или иска отмяната му, означава, че протестира и иска отмяна на рестриктивните условия, които се налагат върху този договор и върху изпълнението на работния план", категорична е Жекова.

Договорът е за търсене и проучване на природен газ и нефт, подчерта Жекова и добави: "Ако става въпрос за добив на нефт и газ с конвенционални методи. Ако са неконвенционални, тогава МОСВ няма да ги разреши на следващ етап."

МОСВ работи по подобряване на системите за управление и контрол като цяло, каза още министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.