1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световен ден на вятъра

Световен ден на вятъра

Организатор на събитието в България е Асоциацията на производителите на екологична енергия

Това е денят, когато хората по цял свят трябва да се информират за вятърната енергия и ползите от нейното използване. Тази година на 15 юни, Световният ден на вятъра ще се отбелязва за 4-та година пише ecomedia.bg. Този ден е добър повод хората да научат малко повече за вятърната енергия, защо трябва да я използваме и кои са някои от погрешните схващания, когато става въпрос за нея.

Посланията на Световния ден на вятъра са ясни – използването на вятърната енергия забавя климатичните промени, води до енергийна независимост и е интелигентна инвестиция. Всяка година на 15 юни в хиляди градове по света денят се отбелязва с най-различни инициативи – конференции, изложби...Разбира се, и България не остава по-назад. Във време на енергийна и финансова криза, използването на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) определено може да се окаже успешна стъпка. Без парникови газове, нужда от изкопаеми горива, неизчерпаем ресурс – какво повече можем да искаме?

Организатор на събитието в България е Асоциацията на производителите на екологична енергия, с подкрепата на Европейската асоциация за вятърна енергия.
Някои от основните цели на деня на вятъра са:
- Повишаване обществената осведоменост за ползите от вятърната енергия;
- Повишаване на обществената подкрепа за проекти за вятърна енергия на местно ниво;
- Повишаване на политическата подкрепа за проекти за вятърна енергия на местно ниво;
- Образование - да се обясни защо вятърната енергия е ключово решение по време на енергийна и климатичва криза; Какви са икономическите ползи от развитие на вятърни проекти;
- Осведомяване на учащите се за вятърната енергия и насочването на изследванията им в правилна посока;
- Глобална кампания - постигане на възможно най-широка аудитория на регионално и местно равнище, където проектите за вятърна енергия са реално разработени;
- Повишаване осведомеността на лицата, вземащи решения;

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.