1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световен конгрес на Бърдлайф Интернешънъл

Световен конгрес на Бърдлайф Интернешънъл

Най-вдъхновяващото събитие в областта на природозащитата се провежда в Отава

Еколози, политици и представители на бизнеса от повече от 120 страни ще се срещнат в Отава, Канада днес, 19 юни, по случай Световния конгрес на най-голямата и най-бързо нарастващата партньорска мрежа от неправителствени организации, концентрирани върху опазването на птиците.

Бърдлайф Интернешънъл е най-голямата в света партньорска мрежа от неправителствени организации с 121 партньори по света – всеки представя отделен географски район или държава, с над 13 милиона членове и симпатизанти, 7000 местни групи за опазване и 7400 служители. Българско дружество за защита на птиците е партньорът на Бърдлайф Интернешънъл в България.

Световният конгрес на Бърдлайф Интернешънъл за 2013 г. отбелязва две големи годишнини: 90-годишнината на организацията, от която Бърдлайф произлиза (което я прави най-старата международна природозащитна организация), както и 20-годишнината от създаването на партньорската мрежа от неправителствени организации. Честванията ще се проведат в присъствието на почетния президент на BirdLife, Нейно Кралско Височество принцеса Такамадо на Япония, и канадските автори Маргарет Атууд и Греъм Гибсън. Гости и участници в сесии и работни срещи са и видни личности от света на бизнеса и опазването на околната среда, сред които бившият секретар на Министерството на финансите на САЩ, Ханк Полсън, генералният директор на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) - Джулия Мартон-Лефевр, изпълнителният секретар на Конвенцията за биологичното разнообразие Браулио Ферейра де Соуза Диас и представители на основните донори, подкрепящи дейностите на Бърдлайф.

Домакини на събитието тази година са двата канадски партньора на Бърдлайф (Bird Studies Canada и Nature Canada). Световният конгрес на Бърдлайф се провежда на всеки пет години и събира на едно място национални и местни лидери в опазването на околната среда и техните партньори от други сектори, с цел споделяне на иновативни подходи към глобалните предизвикателства, свързани със загубата на биологично разнообразие и влошаването на околната среда.

Световният конгрес ще представи стратегията на Бърдлайф до 2020 г., която определя целите на партньорската организация, свързани с опазването на видове, места и местообитания, насърчаващи екологичната устойчивост и работещи в услуга на хората.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.