1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световната банка отпуска 250 млн. долара за реализиране на енергийни проекти в ЮАР

Световната банка отпуска 250 млн. долара за реализиране на енергийни проекти в ЮАР

Мултимилионна сделка ще помогне на Южна Африка да облекчи зависимостта си от въглищата

Мултимилионна сделка ще помогне на Южна Африка да облекчи зависимостта си от въглищата като основен енергиен източник. Световната банка е склонила да отпусне инвестиционен заем от 250 млн. долара на местната власт за реализиране на два от най-големите енергийни проекта на Черния континент. Става въпрос за соларния парк „Ъпингтън” в провинция Северен Кейп и комплекс с вятърни мелници в Западен Кейп.

„Настоящото споразумение ще спомогне за ускоряване на развитието на възобновяемите енергийни източници в ЮАР. Ние сме горд партньор в подпомагането на тази страна по пътя към екоенергийно бъдеще”, заяви един от шефовете на Световната банка Рут Каджия.

Всеки един от двата проекта ще донесе по 100 мегавата мощности за производство на електроенергия в Южна Африка. Към момента държавната електрическа компания разчита на въглища за 35 хиляди мегавата мощности, което е над 90% от общия обем.

Амбициите на Южна Африка са до 2030 година този процент да бъде намален до 65 на сто чрез инвестиции във възобновяеми енергийни източници и атомни електроцентрали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.