1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световния фонд за дивата природа смята, че ЕС се преструва

Световния фонд за дивата природа смята, че ЕС се преструва

Това е номер с атмосферата

Европейският съюз играе "номера на атмосферата", когато твърди, че ще намали своите емисии с 20% до 2020 г. Това твърди Стивън Сингър, директор, отговарящ за глобалната енергийна политика на Световния фонд за дивата природа (WWF) в интервю за EurActiv. Сингър e пресметнал, че намаляването на емисиите вътре в ЕС всъщност ще е "4 до 5%".

"Това, което направихме беше да сравним нивото на амбиции, с които ЕС се преструва, че се обвързва, с това което те означават в действителност. 20% понижаване на емисиите от ЕС до 2020 г. на база от 1990 г. означава не повече от 4-5% намаляване на отделяните газове," считано от 2009 г. натам, посочва той.

За да подкрепи твърдението си, Сингър обяснява, че ЕС вече е постигнал намаление на емисиите от 8 %. Това е следствие от деиндустриализацията на бившите съветски републики, което се случва през 1990 г., което е базовата година за Протокола от Киото.

"Така че остават 12%", подчертава Сингър пред EurActiv. Той казва, че тези проценти няма да бъдат постигнати с намаление на емисии вътре в границите на съюза.

Причината е, че ЕС планира да позволи голяма част от него – 60% - да бъде постигнато чрез въглероден офсет в развиващи се страни, като се използва Механизма за чисто развитие (МЧР) на ООН. При въглеродния офсет се откупуват правата за изхвърляне в атмосферата на въглеродни емисии, а парите се влагат в проекти за зелена енергия.

"Този принцип не е проблем, ако имаше и ясни вътрешни цели и ако механизмът за чисто развитие беше показал, че е истински допълнителен. Но не е това случаят".

Всъщност, твърди Стивън Сингър, проектите на евросъюза по схемата за въглероден офсет не са имали реални резултати, "защото тези намаления на емисии вероятно биха са случили така или иначе" заради политики, въведени в страни като Китай. Като следствие, целта на ЕС от 20% "представлява само 4-5% цел вътре в съюза" между сега и 2020 г.

"Това е номер с атмосферата", казва той в интервюто.

"Ако искаме да останем под 2 градуса от глобалното затопляне, то Европейският съюз се преструва, че прави 20% намаление. И на всичко отгоре искат развиващите се страни да намалят своите емисии между 15% и 30%. Това е измама. То не помага за постигане на двата градуса", настоява Сингър./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.