1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Такса "пречистване" на водата скара старозагорски фирми и местното ВиК

Такса "пречистване" на водата скара старозагорски фирми и местното ВиК

В града на липите вече са заведени дела срещу дружеството

Такса "пречистване" на водата скара старозагорски фирми и местното ВиК. Според закона, цената се определя от това дали водата е замърсена от бита или от производството. Много от фирмите, които нямат производство, обаче плащат по-висока тарифа. От водоснабдителното дружество твърдят,  че няма ясни критерии за определяне на цената, информира Ти Ви 7.

Таксата за пречистване на отпадни води е въведена миналата година. Тя е различна за населението и за промишлени абонати. Законът позволява приравняване в някои случаи. Това вече е факт за болници, училища, библиотеки. За книжарници, хотели, магазини и всички фирми без производствена дейност  обаче не може да се направи същото.

Според "Водоснабдяване и канализация" в Стара Загора, законът не указва достатъчно ясно кой има право да бъде причислен към по-ниските ставки и кой – не. Тъй като и държавният регулатор мълчи, в града на липите вече са заведени дела срещу  дружеството. Намесата на Темида е напълно разбираема за "Водоснабдяване и канализация" – Стара Загора.

По въпроса за таксите за пречистване на отпадните води  Държавната комисия по енергийно и водно регулиране вече има позиция. При подобен казус софийското ВиК дружество е глобено с 200 хил. лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.