1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Такса за ТЕЦ и ВЕЦ ще обсъди днес работна група от депутати и енергийни експерти

Такса за ТЕЦ и ВЕЦ ще обсъди днес работна група от депутати и енергийни експерти

Няма единно мнение какви да са ставките

След 20 на сто такса върху приходите на ВЕИ-тата парламентът ще сложи и на останалите мощности налог между 0,5 на сто и 2%. Работна група от депутати и енергийни експерти ще обсъди днес ставките за различните производства, които до късно снощи спецовете изчисляваха, научи "Стандарт" от източници от властта.

Определящо за размера им ще е тежестта им за обществото - колкото по-евтино излиза на хората произведената от тях енергия, толкова по-ниска ще е таксата. "Целта е да се върне чувството за справедливост у българите", коментираха депутати. Срещу налога за зелената енергия вече имаше няколко протеста в София на представители от сектора.

Работният вариант на управляващите предвижда таксата да е 0,5 на сто за АЕЦ, за ВЕЦ-овете и различните видове ТЕЦ-ове ще е между 1% и 2%. Има идея и новият налог да падне с 2 на сто до 18% за по-старите слънчеви централи. За определени производства ще има и такса между 8 и 12 на сто - възможно е това да е за енергията от биомаса. След като бъдат уточнени всички ставки, вероятно във вторник шефът на комисията по енергетика Рамадан Аталай и заместникът му от БСП Явор Куюмджиев ще внесат поправка в закона за енергията от възобновяеми източници и в закона за енергетиката. С тях ще бъде отменена въведената в преходни и заключителни разпоредби на бюджета 20-процентна такса върху тока от слънце и вятър. И ще се уточнят нови ставки за различните по мощност централи от двата вида.

Изчисленията ще бъдат направени така, че да се запази приходът от 150 млн. лв., които вече са разписани като сума в приетия член 1 на бюджета за 2014 г., обясниха партийци. Няма обаче единно мнение какви да са ставките - дали според мощността на ВЕИ-тата или според преференциалната цена, на която се изкупува произведената от тях енергия. Червеният депутат Явор Куюмджиев обясни само принципа за отделните ставки - че ще са различни в зависимост от финансовата тежест на съответната компания за енергийната система и за обществото. Но не навлезе в подробности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.