1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тази година морският лед в Арктика се е свил до третото си най-ниско ниво

Тази година морският лед в Арктика се е свил до третото си най-ниско ниво

Северният ледовит океан може да остане без ледена покривка през лятото

Тази година морският лед в Арктика се е свил до третото си най-ниско ниво откакто се събират подобни спътникови данни за региона, съобщи Ройтерс. В резултат на тази необратима тенденция към 2030 г. Северният ледовит океан може да остане без ледена покривка през лятото.

Морският лед в региона ще намалее допълнително през следващите две седмици, но е малко вероятно да бъде подобрен "рекордът" от 2007 г., когато бе регистрирано най-голямото му свиване в 32-годишната история на събирането на подобни спътникови данни, заяви директорът на Американския национален център за снеговете и ледовете Марк Синийз.

Макар че когато се топи, морският лед не покачва морското ниво както топящо се кубче лед в чаша вода, лишеният от лед през лятото Северен ледовит океан би повлиял върху експлоатацията на ресурсите в региона, смятат учените. Това може да окаже своето въздействие върху климатичните модели и да ускори топенето на ледената покривка в Гренландия. Дали ще бъде подобрен рекордът от 2007-а? Не смятам, че ще се стигне до там, допълни Синийз. Блоковете лед в морето и на Северния полюс се отличават от леда на сушата.

Ако се стопи напълно, ледената покривка в Гренландия ще допринесе за покачване на морското ниво с около 7 метра. Според спътниковите данни, събирани от 1979 г.., петте най-големи свивания на арктическия лед през лятото са през последните 5 години. Става дума за тенденция, която повечето учени приписват на човешката дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.