1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Театрално представление, изложба, игри за деца и много изненади за Международния ден на лешоядите в Маджарово

Театрално представление, изложба, игри за деца и много изненади за Международния ден на лешоядите в Маджарово

Международният ден на лешоядите ще бъде отбелязан в Маджарово на 7-ми септември, събота

Традиционно този ден се чества всяка първа събота от месец септември и има за цел да повиши информираността и ангажираността на широката общественост относно нуждата и ползите от опазването на тези птици. Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората.

Тази година програмата ще започне ден по-рано, на 6-ти септември с официалното откриване на изложбата „Властелините на Родопите“, което ще се проведе в градския парк на Маджарово от 18ч. Изложбата представя дивата природа в Източните Родопи: едно от последните запазени девствени кътчета на Европа. Както самото име подсказва, фокусът на изложбата „Властелините на Родопите“ ще бъде поставен върху белоглавите и черните лешояди, известни още като властелините на родопското небе. Посетителите ще могат да видят още снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последните години зубри и диви коне.

За пръв път и специално за Дните на лешояда в събота (7-ми септември) от 20 ч. в природозащитен център „Източни Родопи“ ще се играе и театралното представление „Приятно ми е, Ива“. „Приятно ми е, Ива“ е моноспектакъл, награден с две театрални отличия „Икар“ - за драматургичен текст и за водеща женска роля. Представлението е много лично – разказва се за живота на актрисата журналист и драматург. В спектакъла ще научим каква е връзката между популацията на лешоядите и ежедневието на рекламния директор на голямо списание. В него отново лично и с много хумор се представят първите запознанства и повторни срещите на авторката  с природозащитници, любители на дивата природа и доброволци, които от години работят в Източни Родопи за опазването застрашен вид лешояди в Родопите.

През цялото време в центъра ще са на разположение игри за малките, които ще им помогнат да надникнат в тайния живот на лешоядите и да преживеят проблемите и предизвикателствата, пред които се сблъскват редките птици ежедневно. Специално за празника ще има и Дни на отворените врати в Природозащитен център „Източни Родопи“. Там желаещите ще могат да разгледат безплатно в определени часове изложбената зала и да научат повече за живота на лешоядите. Малки и големи ще могат да се снима с таблата и да влязат в тялото или под крилата на любимия си лешояд.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд, а ние активно работим за връщането на още един вид – черния лешояд.


Дните на лешоядите се организират от фондация "По-диви Родопи" и Българското дружество за защита на птиците и се провеждат в сътрудничество с Община Маджарово. Дейностите се осъществяват в рамките на проектите "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите" (LIFE14 NAT/NL/000901) и "Нова надежда за египетския лешояд" (LIFE16 NAT/BG/000874), финансирани по програма LIFE на Европейския Съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.