1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Техниката на бургаските огнеборци е остаряла

Техниката на бургаските огнеборци е остаряла

Девет са автомобилите, закупени с помощта на общинските администрации в региона

Техниката на бургаските огнеборци е остаряла с още една година. Това е един от тъжните изводи, който направиха бургаските пожарникари, по време на своя професионален празник, предаде радио „Фокус”.

„Техниката остаря с още една година и за съжаление тя е в още по-окаяно състояние", каза директорът на Областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Васил Василев. Девет са автомобилите, закупени с помощта на общинските администрации в региона. След заповедта на министъра, свързана с даренията в МВР, отново ще се търси помощта на общините. Държавата отделя едва по 2000-3000 лв. месечно за районните служби, посочи Василев и каза, че това не е достатъчно дори за поддръжката на сградния фонд. По време на жътвата са съставени девет акта за ползване на техника, която не е преминала през техническия контрол на пожарната служба и за палене на стърнища. „При произшествията по жътвата извършителите трудно се установяват", заяви Василев.

Не всички възникнали пожари на територията на областта били обслужени от „Пожарна безопасност и защита на населението”, тъй като няма нужния капацитет от хора и машини. Като слабост бе посочено отношението на общините, които винаги при всеки случай чакат намесата на пожарникарите и не ползват доброволческите групи или гасаческите, които трябва да бъдат сформирани във всяко населено място.

„В стремежа си да се презапасят, кметовете създават първоначално информация за много по-сериозен мащаб”, посочи комисар Василев. При такива ситуации на други места, където положението е много сериозно, на практика се изпращат съвсем малки екипи, които дори не са оборудвани достатъчно, стана ясно от обяснението на Васил Василев. Често при кметовете в населени места гасаческите групи съществуват на хартия, но в действителност не могат да работят. Има обезлюдени села със стари хора, които са писани в списъците, но в действителност не могат да се справят при възникнала ситуация. Друг проблем е, че въпреки законовото изискване доброволците и гасаческите групи не са обучени.

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци, бургаските пожарникари почетоха своя професионален празник, а след това за всички гости и граждани бяха направени демонстрации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.