1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Темата на седмицата на мобилността тази година е „По-добри връзки“

Темата на седмицата на мобилността тази година е „По-добри връзки“

Кампанията се стреми да насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се включва в ежегодно провежданата кампания на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността“. Темата през 2022 г. е „По-добри връзки“. Традиционно седмицата се провежда от 16 до 22 септември.

След поставянето на силен акцент върху здравните аспекти на градската мобилност през 2021 г., тазгодишната тема „По-добри връзки“ отразява целта на инициативата за обединение на хората. Избрана е, за да отрази желанието на хората от цяла Европа отново да осъществят връзка помежду си след месеци на изолация, забрани и ограничения.

Хората могат да осъществяват връзка при среща на площада в градска среда и да останат свързани помежду си чрез обществения транспорт. По-добрите връзки в транспорта означават по-добре свързани обекти и хора, което е основна тема на Европейския зелен пакт на Европейската комисия.

Кампанията се стреми да насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации. Целта на кампанията е да увлече хората в инициативи с устойчивата градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

Ежегодно организираните събития по повод кампанията дават широк отзвук сред обществото и спомагат за популяризиране на множеството ползи за околната среда и здравето на хората от воденето на активен начин на живот, придвижвайки се пеша, с велосипед или обществен транспорт.

Повече информация за кампанията тази година можете да видите на https://mobilityweek.eu/

Инициативите на териториалните поделения на МОСВ ще намерите тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.