1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Температурата на повърхността в Арктика се покачва

Температурата на повърхността в Арктика се покачва

Сезонът на образуване на ледове става по-къс

По-старият и дебел арктически лед изчезва по-бързо в сравнение с по-"младия" и тънък лед в Северния ледовит океан, оповести НАСА, цитирана от ЮПИ. Обикновено по-дебелият многогодишен лед оцелява след сезона на топене през лятото, докато образуваният през зимата лед бързо се стопява.

Бързото изчезване на по-стария лед прави Северният ледовит океан по-уязвим към бъдещо свиване на ледовете му през лятото, заяви Джоуи Комизо от центъра за космически полети "Годард" на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. Изследването проследява как многогодишният лед оцелял след най-малко две лета, се е свивал след всяка зима през последните три десетилетия. Увеличаването на многогодишния лед е спаднало с 15,1 на сто на десетилетие, установиха изследователите, пише actualno.com.

"Средната дебелина на ледената покривка в Арктика е намаляла заради бързото топене на многогодишния лед", поясни Комизо.

Същевременно температурата на повърхността в Арктика се покачва и в резултат сезонът на образуване на ледове става по-къс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.