1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тестват питейната вода в пенсилванския град Димок

Тестват питейната вода в пенсилванския град Димок

Регионът е средище на оживени газодобивни дейности, тъй като е богат на шистов газ

Водата в около 60 къщи в малкия град Димок, щата Пенсилвания, ще бъде тествана заради подозрения, че е замърсена вследствие на местния добив на шистов газ, пише greentech.bg.

Агенцията за опазване на околната среда планира да доставя чрез камиони питейна вода на няколко домакинства в града, тъй като те разчитат само на подобни доставки, откакто е започнала сондажната дейност на Cabot Oil & Gas Corp преди три години.

Тестовете, които ще започнат в близките дни, имат за цел да проверят „дали жителите са изложени на въздействието на опасни вещества, които причиняват проблеми със здравето“, казва агенцията. Съобщението представлява обрат в позицията на контролния орган, който преди шест седмици обяви водата в малкия град за безопасна за пиене. Това стана преди регулаторът да получи повече данни, предоставени от местните жители.

Димок е средище на оживени газодобивни дейности, тъй като регионът е богат на шистов газ. Там ценното гориво се добива чрез технология на разбиване, известна като „фракинг“, каквато именно щеше да използва Chevron в добивните си дейности в България. При тази технология се напомпват милиони литри химически агент в скалната маса под земята.

Технологията „фракинг“ се използва от години в САЩ и е отключила огромни газови залежи, но и там еколозите настояват, че това води до замърсяване на околната среда. Енергийните компании от своя страна категорично отричат и настояват, че няма заплаха за питейната вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.