1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тийнейджърка измисли технология, повишаваща ефективността на слънчевите панели

Тийнейджърка измисли технология, повишаваща ефективността на слънчевите панели

Новата система е тествана с два прототипа в Кения

Идеята на 19-годишната Идън Фул е съвсем проста – слънчевите панели се въртят по посока на слънцето и така улавят възможно най-много енергия от него, пише онлайн изданието Treehugger, цитирано от dnevnik.bg.

Системи за следване на слънцето се използват и сега, но новото изобретение повишава ефективността им. Технологията се нарича SunSaluter и може да оптимизира поемането на енергия от слънцето с до 40% на цена от 10 долара за инсталация. Според Фул устройството може да съкрати периода на изплащане на соларните панели с пет години. По думите й ако новата система се инсталира на 15% от съществуващите днес панели, до 2030 г. ефектът ще е толкова голям, че ще е все едно цялата електроенергия на град като Филаделфия да е въглеродно неутрална.

Фул е студентка в "Принстън", която е прекъснала следването си след втората година, за да се посвети на развитието на технологията SunSaluter. Работата й е подкрепена от университета "Принстън" и от един от създателите на системата за разплащане в интернет PayPal Питър Тийл, който плаща на обещаващи млади хора като Идън Фул да не ходят в колеж. Досега технологията й е тествана с два прототипа в Кения, където две села с 1000 граждани използват получената от тях енергия. SunSaluter работи пасивно, без да консумира енергия, а механизмът е направен от бамбук и метална намотка, която се свива и разширява от слънцето.

Системата се нуждае от поддръжка около веднъж годишно, което е по-малко в сварнение със съществуващите технологии. Според Идън Фул светът може да си постави и по-амбициозни цели в областта на чистата енергия от сегашните. Технологията SunSaluter e подходяща за съоръжения както с малък, така и с голям мащаб и може да понижи цените на слънчевата енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.