1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тома Белев: МОСВ да задължи инвеститора да разруши строежа в "Яйлата" за своя сметка

Тома Белев: МОСВ да задължи инвеститора да разруши строежа в "Яйлата" за своя сметка

Снимка:

Археологическият резерват попада в защитени зони, където има биологично разнообразие

МОСВ да задължи инвеститора да разруши строежа в "Яйлата" за своя сметка, заяви по БНР Тома Белев от "Зелени Балкани".

Той коментира незаконния строеж в "Яйлата": "Това е нарушение не само на другите закони, но и на Конституцията. От 2007-ма година е станало ясно, че имотът е продаден незаконно. Разрешението за строеж е незаконосъобразно, нищожно, трябва да се протестира. Това е археологически резерват - Яйлата. Освен това попада в защитени зони, където има биологично разнообразие.

Издаването на строително разрешение без разрешение от "Паметници на културата" е нарушение на закона. Гл. арх. на община Каварна отказва да издаде разрешение за строеж, отменен е този отказ... Всякакво строителство е забранено там. Няма как да се извърши строителство. Няма закон, който да разрешава строителство там", каза Белев. По повод на изказването на кмета на Каварана, че по-вредно за природата ще бъде събарянето на строежа, Белев каза: "Един кмет или трябва да се образова по въпроса или да не коментира".

Екип от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ – Варна извърши проверка по документи и на място по постъпил сигнал за строителство в резерват "Яйлата". Проверката констатира, че се извършва строителство в имот от землището на село Камен бряг, община Каварна. Имотът не попада в територията на Защитена местност "Яйлата", обявена в съответствие със Закона за защитените територии /ЗЗТ/ през 2002 година. Установеното нарушение е, че становището на РИОСВ – Варна, не съответства на издаденото разрешение за строеж по отношение на обхвата на дейностите, съобщиха от МОСВ.

През май 2007 г. РИОСВ – Варна е издала становище за заявено инвестиционно предложение "Възстановяване на покривна конструкция и зидария" на рибарска хижа от собствениците на поземления имот. Разрешението за строеж е издадено 4 години по-късно, през ноември 2011 г., от главния архитект на община Каварна за "Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес". Директорът на РИОСВ – Варна изпрати наличната документация до началника на РДНСК – Варна за предприемане на съответните действия по компетентност.

По-рано от Коалиция "За да остане природа в България" настояха за спиране на строителството в местността Яйлата край Камен бряг до изясняване на всички обстоятелства и приоритетно обявяване на заповедите за природните местообитания по Черноморието. Според проверка на природозащитниците строежът там e в границите на археологическия резерват Яйлата. Това се доказва с протокол на НИПК към Министерство на културата и писмо на Националния археологически музей, подписано от покойния му директор проф. Рашо Рашев. Остава обаче съмнението дали границите на резервата не са били междувременно коригирани, след твърдения на инвеститора, че имотът е извън границите на резервата. Съмненията са породени от факта, че протоколите от проверките за строителството през 2007 г., както и писма от РДНСК, отбелязват, че строежът попада в границите на археологическия резерват.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.