1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Топенето на арктическия лед - с исторически минимум

Топенето на арктическия лед - с исторически минимум

Свиването на морския лед свидетелства за значимостта на последствията от човешката дейност върху климата

Тази седмица площта на арктическия лед достигна най-ниските си стойности, откакто се събират спътникови данни, оповестиха германски учени, цитирани от Франс прес.

На 8 септември ледът на Северния полюс е покривал едва 4,24 млн. кв. км площ, са установили учени от университета в Бремен. Става дума за исторически минимум, като стойностите са с около 5% по-ниски в сравнение с досегашния рекорд от септември 2007 г., отбеляза Георг Хейгстер от университета.

Данни на Американския национален център за снеговете и ледовете сочат, че предишният рекорд е 4,1 млн. кв. км площ. Хейгстер обаче увери, че получените от германските и американските учени различни данни могат да се обяснят с различните методи за събирането им. Той очаква, че от Американския национален център за снеговете и ледовете ще стигнат до същите заключения през следващите няколко дни.

Топенето на морския лед през лятото е едновременно индикатор и ключов фактор за климатичното затопляне не само в Арктика, но и в целия свят, смятат учените. Свиването на морския лед свидетелства за значимостта на последствията от човешката дейност върху климата през последните няколко десетилетия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.