1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Торбичките от хартия не са по-екологични от останалите, според експерти

Торбичките от хартия не са по-екологични от останалите, според експерти

В БТА се състоя пресконференция на тема „Икономическата и социалната цена на полиетиленовите торбички”

Проблемите с разпилените по улиците найлонови торбички няма да се реши само с административни мерки срещу производителите. Такова мнение изразиха представители на Българската асоциация „Полимери” (БАП) на пресконференция в БТА на тема „Икономическата и социалната цена на полиетиленовите торбички”.

Очаква се от първи октомври тази година да бъдат облагани всички торбички, независимо от дебелината и размера им. Браншовиците обясниха, че от началото на тази година се облагат с продуктова такса 0.35 лв. торбичките с дебелина до 15 микрона, като таксата догодина ще бъде 0.45 лв., а от 2014 година – 0.55 лв. Според тях нормативните промени няма да дадат желания ефект, съобщи агенция КРОСС.

По думите на Милен Георгиев, управител на "Екстрапак" ООД, само транспортирането на хартията и логистиката на хартиените торбички изискват изгаряне на толкова гориво, колкото за производството на найлонови торбички.

Експертите бяха на мнение, че торбичките от хартия не са по-екологични от останалите, а освен всичко останало, те се произвеждат от дървесина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.