1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Тошиба" потвърди, че вдига соларен парк край Ямбол

"Тошиба" потвърди, че вдига соларен парк край Ямбол

Централата ще струва около 4 млрд. йени (37,6 млн. евро) и ще захранва с електроенергия около 2000 домакинства

Японската компания "Тошиба" потвърди, че ще започне изграждането на 10-мегаватов соларен парк в България, който се очаква да влезе в експлоатация през 2011 година. Новината потвърди Норио Сасаки, президент и изпълнителен директор на японската корпорация по време на среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщават от МИЕТ.

Инвестицията е част от големия проект на японската корпорация да изгражда соларни паркове в България, други европейски страни и САЩ.

Централата, която ще се намира край Ямбол, ще струва около 4 млрд. йени (37,6 млн. евро) и ще захранва с електроенергия около 2000 домакинства. Въпреки първоначалните планове за привличане на други съинвеститори, от "Тошиба" обявиха, че планират да осъществят инвестицията самостоятелно. Компанията обмисля реализиране и на други подобни проекти в България, както и придобиването на местни фирми с опит в построяването на такива съоръжения.

В присъствието на министър Трайков "Тошиба корпорейшън" и Българският енергиен холдинг подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество за енергийно развитие, който предвижда съвместна реализация на проекти в сферата на енергетиката и енергийната ефективност. Тази японска компания е първокласен инвеститор, който носи добър знак за България и за очакванията ни да увеличим дела на привлечените инвестиции в страната през 2011 г. , каза след подписването на документа министър Трайков.

По неговите думи, реализацията на проекта край Ямбол ще даде силен тласък за постигане на целта ни за 16% дял на ВЕИ в крайното брутно потребление на енергия до 2020 година и ще разкрие нови възможности за партньорство в сферата на "зелената енергия", като енергийната ефективност, "умните мрежи" и т.н.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.